Info Luncavita

Gastronomie

Gastronomie

Gastronomie locală

Gastronomie locală

Gastronomie locală

Cu specific Nord Dobrogean, gastronomia luncăvițeană îmbină o variată paletă compozițională dând naștere la mâncăruri a căror bunătate în mirosuri, gusturi și imagine ne fac cunoscuți la nivel național oferind astfel putere și făcând din Luncavița o comună ospitalieră.

”Meniu de Luncavița”


Luncavița oferă pasionaților simplității culinare, un meniu bogat și vitaminizant:

Salată de leurdă


Bogăția Parcului Național Munții Măcinului, asigură primăvara minunate pajiști verzi de buchete de leurdă, născute proaspăt după însorirea razelor de soare ce trec cernute printre ramurile înmugurite.

Leurda proaspătă, tăiată simplu sau împreună cu ridichile timpurii ale legumicultorilor și îmbătate în puțin oțet din vinul viței luncavițene formează salata de leurdă ce deschid papilele gustative după o iarna plină de minunățiile conservate în gospodăriile proprii.

Plachie de crap


Pentru aceasta pescarii din luncă aruncă năvodul și pun pe masa doritorilor crapul de Dunăre.

Acesta bine porționat este alintat în mălai, prăjit moderat și lăsat sa se odihnească. Separat, o ceapă rotundă se taie fideluță și se călește în tigaia adâncă.

O dată aurită, este însoțită de doi morcovi rași pe răzătoarea mare alături de ardeii colorați, tăiați mărunt. Gospodinele pot folosi zarzavatul de ciorbă rămas în cămară de peste iarnă, în loc de legume proaspete.

După ce acestea și-au unit aromele crapul odihnit își face loc în tigaia generoasă peste care se toarnă o cană fierbinte din borșul de putină aromat cu cimbru.

Două clocote și este gata plachia pentru câteva fire de leuștean presărate ce abia a înmugurit din grădină. Pentru culoare și imbuibare de gust luncăvițean se poate băga câteva minute în cuptorul sobei.

Se servește în castron de lut, cu mămăliguță caldă, ardei iute și vin ”ghiurghiuliu” .
Ce rămâne mesenilor de degustat decât un desert oferit de ciobanii din zonă, nu puțini la număr.

Chiroști


Putinile pântecoase adăpostesc pe fundul lor felii de brânză uitate în saramura de toamnă. Scoase în soarele primăverii sunt numai bune de ras peste chiroști.
Pentru acestea se bat 2 ouă cu 2 linguri de apă și un praf de sare, apoi se adaugă făină până ce prin frământare se obține un aluat gata de întins subțire.

Foaia de aluat se taie fășii si se formează fundițe cubdouă degete, care presărate cu faină se lasă la zvântat câteva clipe, numai până ce fierbe apa și se rade brânza.
În apa clocotind se aruncă cu repeziciune fundițele, care se scot repejor într-o tavă.

Peste ele se presară brânza sărată și câțiva stopi de ulei încins. Dacă vrei, se pot rumeni împreună câteva minute la cuptor.Ce poate fi mai bun la Luncavița, decât să dai frâu liber gustului și să îndulcești asprimea brânzei cu puțină miere culeasă vara, cu sârguniță, din florile de tei.

Acesta e meniul din cămara luncăvițenilor!

Alte gustări specifice locului:
Borș de pește
Saramură luncăvițeană de pește
Știucă umplută
Varză cu Crap la cuptor
Pește afumat
Rasol de pește uscat
Sarmale cu carne de pește
Chiftele din pește
Raci cu mămăliguță
Sarmale în frunză de tei
Fasole cu afumătură de oaie
Pastramă de oaie cu mămăligă
Pastramă de porc și iepure
Tochitură de miel
Tochitură de porc
Vinete bătute
Fasole bătută
Icre de pește
Plăcintă de brânză cu nuci și miere de albine
Nalangâte
Miere de albine: tei, salcâm, floare, etc.
Fagure de miere
Brănzeturi luncăvițene, cașuri


măncăruri luncavița și rachelu


ceaiuri & lactate


Tei
Mentă
Soc
Salcâm
Pojarniță
Pelin
Coada șoricelului
Codițe de cireșe
Mușețel
Lapte de vacă
Lapte de capră
Lapte de oaie
Lapte bătut
Lapte cu tomocei
Lapte cu bureți
Iaurt
Caș proaspăt
Urdă

aperitive


Marinată de scrumbie
Fasole făcăluită (iahnie)
Ciuperci
Murate
Drob de miel
Snitele de
Vinete
Caltabosi
Galbas
Jumari

Răcitură

Cârnați de porc
Chiftele de pește
Chiftele cu carne
Mucenici
Pâine prăjită cu ouă, cu brânză
Șnițele

Lipie
Pâine de casă
Pastramă de oaie uscată
Icre bătute simplu
Salată de boef
Cavurma de porc
Pate de ficat de porc, gâscă
Tobă de porc
Mămăliguță
Vinete bătute
Zacuscă
Brânză de vacă
Brânză de capră
Brânză de oaie
Stiucă umplută
Pește prăjit marinat în oțet
Pește uscat,
Afumat
Legume de primăvară, vară, toamnă
Brânză cu mărar și unt
Șuncă, brânză, ceapă și ouă fierte
Turtă pe plite

mâncăruri & gustări


Raci fierți
Crap la cuptor
Șalău cu maioneză si garnitura de cartofi
Saramură de caras fript pe pat de sare
Plachie de pește prăjit
Plachie de peștela cuptor
Pește prăjit
Crap cu varză
Pește cu sos la ceaun
Saramură de pește cu ciușcă
Scrumbie la țăcălie
Rasol de pește cu hrean sau usturoi
Fasole cu ciolan
Sărmălute in foi de viță si de varză
Sărmăluțe in frunză de tei
Friptură de miel la ceaun
Friptură de porc la ceaun
Fasole cu șorici
Tocană de cartofi cu costiță
Cartofi prajiti cu cavurma și oua, cu mămăliguță
Cârnați fripți sau prăjiți cu mămăligă și varză murată
Ardei umpluți
Bostănei umpluți
Roșii umplute
Fasole scăzută
Mistreț la ceaun
Fazan la cuptor
Friptură de iepure la ceaun
Saramură de pui
Tochitură cu mămăliguță
Ciulama de porumbei
Pastramă de oaie crudă
Rasol de găină
Rasol de oase de porc
Pilaf cu carne
Sarmăluțe cu bulgur
Piure cu carne la ceaun
Ciulama de ciuperci
Musaca cu dovlecei
Musaca
Perișoare cu cartofi la cuptor
Mușchi de porc umplut cu
Ciuperci și cașcaval
Pui cu usturoi
Chifteluțe cu
Sos
Friptură de
Porc la tavă
Iepure la cuptor cu masline
Ficăţei la tigaie cu usturoi, smântână şi mămăliguţă
Varză călită
Creier pane
Caşcaval pane
Tocană de urzici
Rasol de pește uscat
Saramură de pește uscat
Pește prăjit cu sos de roșii
Varză murată, călită cu jumări
Rasol de păstoi
Rasol de cartofi noi și dovlecei pane
Bostănei prăjiți, cu ouă
Ciorbă de fasole cu găluște/ cu afumătură
Cartovi la tavă simpli sau cu cărnuri, cârnați
Tocănuri de păstăi, mazăre simple sau cu carnuri, cârnați
Mămăliguță cu lapte
Mămăliguță cu brânză și/sau smântână
Ostropel de pasăre
Păstăi cu maioneză
Ciuperci cu maioneză
Pui la capac în sos propriu
Mâncărică de prune uscate
Fasole cu jumări
Vărzar
Coastă de porc cu bulgur, la cuptor

ciorbe & supe


Ciorbă de găină cu tăiței de casă
Ciorbă de zarzavat cu gaigana
Ciorbă de potroace
Ciorbă de oase de porc
Ciorbă de cavurma de porc
Borș de fasole
Borș de peste ca la luncavița
Ciorbă de galbaș
Ciorbă de miel
Ciorbă de sturion
Ciorbă de văcuță
Supă de pasăre
Ciorba de perişoare
Bors de fasole cu varza
Ciorbă de ciocănele
Ciorbă de burtă
Ciorbă de zarzavat
Supă de bostan fiert

dulcețuri & prăjituri


Plăcintă cu mere
Plăcintă cu dovleac
Fondițe
Placinta dobrogeana cu brânză
Piscoturi
Nalangâte
Prăjituri cu miere de albine
Prăjituri cu fructe
Fructe
Miere de albine
Fagure de albine
Chiroști
Torturi
Călăhie cu vin
La ochi
Orez cu zahăr
Și fructe
Pâine prăjită cu ou și zahăr, dulcețuri
Ghisman
Cornulețe cu nucă
Ruladă cu gem si nuci
Bulgărași cu nuci
Clătite cu nuci caramelizate și miere de tei
Papanași cu brânză de capra
Poloneza cu nuci si albus ou
Magiun de prune
Gemuri
Dulcețuri
Clatite cu magiun de prune
Rulada cu magiun de prune
Prajitură carpaţi
Bocanete
Foișoare
Gogosi taiate cu paharul
Poale-n brâu
Placinta cu carne
Cornulețe cu rahat
Chec asortat
Tarta cu vișine si caise
Prăjitura cromatica
Cremă de zahăr ars
Papanaşi cu smântână şi dulceaţă de vişine
Prăjitură "albă ca zăpada"
Prajitură "albiniţa"
Mere umplute cu miere și miez de nucă
Foișoare cu prune și nuci
Scovergi cu zahăr/ gemuri/ dulcețuri
Gogoși
Bostan copt
Porumb fiert/ copt
Floricele
Semințe de bostan prăjite
Semințe de floarea soarelui
Alune de pădure prăjite/ coapte
Nuci coapte
Brăgar

băuturi


Vinuri albe nobile
Vinuri roșii
Nobile
Vin pelin
Vinuri hibride
Jâleancă, cudric, o mie unu”
Rachiuri de fructe
Rachiuri din boască
Vișinată
Caisată
Cornată
Vin de vișine
Socată
Sucuri naturale
Apă de luncavița de izvor

acrituri / sosuri


Murături gogonele
Ardei gras umplut
Varză murată
Sfeclă murată
Castraveți în oțet
Castraveți în saramură
Gogoșari în oțet
Ciușcă murată
Bostănei murați
Mujdei
Hrean cu oțet
Ardei copți în oțet
Vinete, dovlecei, alte legume coapte în oțet

salate


Salată de primăvară
Salată de roșii
Salată de ridichi
Salată de varză
Salată bulgărească
Salată de leurdă
Salata de icre
Ciuperci la grătar
Salată orientală
Salată de boef
Ardei copți
Vinete, dovlecei, alte legume coapte
Salată de crudități


Mai multe detalii și informații:
Youtube.com
Comuna Luncavita



| ID: 20 |




Afișeazăharta

....